Det fackliga löftet

"Tänk dig följande: En i familjen arbetar i ett serviceyrke i den offentliga sektorn, i vården, på dagis, i skolan, kör buss. Den andre arbetar i ett vanligt arbete i industrin. Ni tjänar tillsammans 35.000 kronor i månaden - knappt 200 kronor i timmen. Ni betalar lite drygt 30 procent i skatt - 11 000 kronor i månaden. Medlemskapet i facket kostar 600 kronor.
·
Låter detta rimligt så tänk vidare.
·
Tänk er att facket inte fanns. Vilken lön skulle ni då ha - om lönerna skulle bestämmas på den fria marknaden. Den som arbetar i ett serviceyrke i den offentliga sektorn skulle förmodligen tjäna 1 500-3 500 kronor mindre i månaden. Den som arbetar i industrin skulle kanske tjäna en tusenlapp mindre i månaden. Realistiska siffror om man jämför med situationen i länder där organisationsgraden är lägre och kollektivavtalen sämre. Säg 4 000 kronor mindre i månaden. Kontrollera genom att nästa gång ni åker till Sydeuropa - fråga busschauffören eller i snabbköpet vad de tjänar.
·
Tänk ännu längre - tänk att moderaterna regerar och att skatten är betydligt lägre. Mer i plånboken och mer som ska betalas. Tänk att sjukvård, barnens skola, åka på motorväg mm måste betalas av privata försäkringar och direkt från er plånbok. Det skulle bli ungefär 2 000 kronor dyrare per månad för er familj beroende på hur kraftigt moderaterna vågar sänka skatten.
·
Sammanlagt 6 000 kronor mindre per månad att leva för. Det kostar 600 kronor i månaden att hålla vakt och försvara rättvisa löner och en generell välfärd
·
Så satsa på dig själv. Gå med i facket.
Det ger tio gånger pengarna."
Källa: Löftet,
en bok av Ingemar Göransson och Anna Holmgren

Kommentarer
Postat av: Ida

Zandra for president.

2010-02-15 @ 21:21:50
URL: http://agronompantomim.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0